Blog
okt '19
Hvor er det gode liv?

Hvor er det gode liv?

Det er oktober. En måned fyldt med smukke farver overalt i landskabet og den måned, hvor mange har efterårsferie. Om vi har ferie eller ikke, er ikke så vigtigt. MEN det er en god ide, at komme udenfor – også i oktober -  og få inhaleret frisk luft og blive fyldt op af god og positiv energi, når vi har mulighed for det. Der er mængder af udendørs aktiviteter, vi kan gå i gang med eller bare være i. Måske har du en have, der skal passes, æbler, der skal samles og måske presses til saft eller gemmes i kurve til de næste måneder? Eller måske vil du driste dig ud på NYE gåture/løbeture og derved få noget hjernegymnastik også. Vores hjerne har godt af, at opleve nye ruter. Vores hjerne bliver sat på positivt overarbejde, når vi gør ting, vi ikke plejer og det er vigtigt, at vi giver den friske nye input. Dette sker også, når vi spontant gør noget, vi ikke er vant til. Motion gavner åbenlyst hjernen og var en del af den kampagne, som Hjernesagen kørte, for et par år siden. Kampagne informerede om hjernens betydning for et godt liv og ønskede at inspirere til, at vi alle passer bedre på vores hjerne. Der er nemlig alt for lidt fokus på, hvor vigtig hjernen er og hvor meget den betyder for det liv vi lever. Det gode liv sidder i hjernen, for husker vi at træne den, så holder vi både hjernen og os selv, sunde og skarpe resten af livet.

Som professor, overlæge og hjerneforsker Troels W. Kjær udtalte i Hjernesagens kampagne, ”Udover at passe på sin hjerne er det også vigtigt at træne sin hjerne ved at udfordre den hver dag. Det er fint at løse en Suduko, eller spille på computer men gør det kun en halv time hver dag og brug resten af tiden på noget, som din hjerne ikke er vant til. Løb en tur op ad trappen eller træn din koordination ved at prøve at ramme papirkurven med en papirkugle. Der er uendelig mange måder at bruge sin hjerne på. Det er alt for let bare at gøre, som vi plejer”.

Og denne udtalelse får mig til at stille følgende spørgsmål: Hvornår har du sidst afveget fra din vante løbe eller gåtur? Eller bare gjort noget spontant?  Du bliver i godt humør og det gavner ikke bare dig men også dine omgivelser og hjernen ;) Vi tænker rent faktisk mere klart og konstruktivt, efter vi har bevæget os.

Mange af de - både unge og ældre,- som jeg taler med, synes deres humør bliver bedre og de føler sig også mere positivt rustet til, at gå i gang med de mindre sjove opgaver, såkaldte oversprings handlinger, efter de har motioneret. Det kan være madlavningen bliver nemmere, motivationen til at læse lektier stiger, kommunikationen flyder lettere, de hjemlige pligter er mere overskuelige, og der er ligefrem overskud til at pjatte imens opvaskemaskinen tømmes, blot fordi, der er kommet fysisk bevægelse ind i programmet.

Har du ingen fysiske gener eller udfordringer, så drop undskyldningerne og kom i gang med at bevæge dig. Du kommer til at smile lidt mere :) Nyd oktober.

 

bubble