Blog
mar '21
Så er det forår

Så er det forår

Det er marts, solen skinner og det er forår og hold nu fast, hvor har det været flotte og smukke dage vi har haft de første ugers tid. Og vi oplevede en rigtig dejlig vinterperiode i februar og det var tiltrængt. Sådanne dage skal vi huske og vi skal overføre dem på vores harddisk. Så kan vi nemlig ved behov, downloade dem og glæde os dobbelt over de oplevelser vi fik og igen får. Det styrker os at vi kommer ud i den friske luft. Vi får det bedre, vores humør bliver bedre og den tilstand er for mange værd at hige efter, specielt i den tid vi stadig befinder os i. OG ja vi er mange der er ved at være meget trætte af, at høre om og læse om Corona, mundbind, kviktest, smitteopsporing, udendørsmøder, afstand, vacciner der er forsinkede osv. Med andre ord, nogle af de hjælpemidler, der gør det muligt at leve med Corona i samfundet.

Som jeg tidligere har nævnt, nytter det ikke at flippe ud eller lege struds, for Corona’en går ikke væk af den grund. Den vil være her og den vil være en del af vores liv i et godt stykke tid og er blevet et livsvilkår for os alle. Jo før vi vænner os til at det er et faktum, jo bedre kan vi blive til at få det til at fylde mindre i vores hverdag og specielt i vores tanker. Så én af de muligheder vi kan fokusere på er, at få det bedste ud af vores dage, både arbejdsmæssigt og privat. Nej, det er der intet nyt i, for det gør mange af os jo alligevel. Det er bare så individuelt, hvordan vi takler denne pandemi og nogen er bedre til det end andre.

En del af dem jeg har og har haft samtaler med gennem de sidste måneder, føler at deres liv er sat på pause. Det er både unge fra 15-27 men også dem i alderen 30-50+. Fælles for de unge er, at de har udviklet en snert af belastningsreaktioner, så som stress og angst og er grundtriste. For nogen kan det sætte dybe spor i årene fremover mens andre kommer igennem uden mén. Så derfor er det vigtigt at vi er opmærksomme på de unges psykiske tilstand og essentielt at vi taler om og spørger ind til, hvordan de har det. Når der bliver sat ord på, er det med til at de kan spejle sig i andre, der også har det svært. Det er rart at vide, at man ikke er alene om at føle, som man gør og det er en helt naturlig reaktion på en ikke naturlig kontekst, som de sidste mange måneders nedlukning med Coronaen har haft og har. Det er en helt særlig situation for de unge, fordi de ikke er ude at møde andre, ikke er ude at prøve sig selv af, dumme sig og blive klogere. Det er de formative år de er i gang med og som de oplever på reduceret blus, i forhold til tidligere generationer. Men det er samtidig vigtigt for mig også at pointere, at vi stadig ikke skal glemme at aldersgruppen 30-50+ heller ikke synes at deres liv er så fantastisk for øjeblikket.

Psykolog Eva Secher, formand for Dansk Psykolog Forening, var i Radioen for et stykke tid siden og i forlængelse af ovenstående, kom hun også med den opfordring, at ud over at tale med de unge, så skal vi også motivere dem til at komme ud og bevæge sig, gå ture, løbe osv. Igen fordi der er evidens for at vi kommer væk fra vores tanker og dårlige humør når vi gør noget aktivt. Men som Eva Secher også pointerede, at hvis gå eller løbeture ikke hjælper på noget som helst, så skal de unge søge hjælp og få hjælp. Psykolog foreningen har lavet en ordning for de unge, som betyder at de kan få gratis hjælp i en periode. Og så er det op til forældrene, i samarbejde med den unge at finde ud af, hvad der vil være bedst for dem. Ikke alle har brug for en samtale hos en psykolog for at komme videre. Men det afgørende er, at der handles på at den unge skal have en form for hjælp, hvis man som sagt ikke kan hjælpe selv, som forældre.

Så igen er min opfordring til alle jer uanset om I er forældre, kolleger, venner, veninder, samlevere eller ægtefæller: vær OBS på dem du kender og på hvordan de har det. Mange af os, er som sagt ved at kaste op over restriktioner og smittetal, og det skal vi have lov til. Det er ok og helt legalt og forståeligt at være frustreret eller irriteret, fortvivlet eller ked af det men også fuldstændig naturligt. Vi skal bare ikke dyrke det. For det ændrer ikke på hverken situationen eller humøret. Faktum er at vi kommer ud på den anden side og får igen mulighed for at leve vores liv, uden så mange begrænsninger som nu.

Og i denne skrivende stund minder jeg mig selv om at den ene dag skinner solen fra en blå himmel, den næste, står regnen ned i stænger, som den gør i dag! De fleste menneskers indre landskab minder om det skandinaviske vejr. Og lige nu er vi i den første forårsmåned og der kommer masser af blå himmel og sol de næste mange måneder.

 

 

 

 

 

bubble