Blog
jun '24
Sommerudfordring, mindre skærmtid :)

Sommerudfordring, mindre skærmtid :)

Så er det sommer, i alt fald når vi kigger i kalenderen, for det er ikke decideret en lækker juni vi har haft indtil videre - i skrivende stund medio juni - men sommeren kommer, for det gør den altid. Lad os nu bare glæde os over at vi har nogle sommermåneder foran os, hvor vi holder ferie og kommer væk fra dagligdagen.

I meget lang tid har vi kunne læse og høre om både børn og voksnes store skærmforbrug og jeg har tidligere skrevet om emnet (marts blog 2023). Derfor er jeg desværre ikke overrasket over, at overdreven skærmtid oftest har negative konsekvenser for børn og os voksne, for det har ikke ændret sig, overhovedet - tiden vi er online. Desværre. Tager vi børnene først, kan for meget tid foran skærmen føre til nedsat fysisk aktivitet, hvilket kan øge risikoen for overvægt og relaterede sundhedsproblemer, og dem bliver der ikke færre af, desværre. Det kan påvirke børnenes sociale færdigheder, da de mange gange foretrækker at bruge tid alene foran skærmen frem for at lege med deres kammerater, kommunikere med dem samt udvikle deres fantasi. For tre uger siden, så jeg i DR-TVA, at man et sted i København, arrangerede en legedag for børn, hvor børnene selv skulle opfinde nye lege. Det blev en stor succes. Nogle af børnene udtalte efter dagen var omme, at det havde være den fedeste dag og at de foretrak at lege på denne her måde sammen med andre børn, frem for at sidde med deres skærme, selvom det oftest også var sammen med andre. Det giver da stof til eftertanke. Det er en stor opgave for både forældrene og skolerne at gå dybere ind i kernen her, kombineret med at finde en anden form for indlærings metode, men det er nødvendigt. Jeg tilslutter mig at børn skal have en vis alder, før de overhovedet bliver introduceret til skærme. Det er heller ikke nyt, at for meget skærmtid forstyrrer deres søvnmønstre - og vores - specielt hvis de og vi bruger dem lige før sengetid. Det må bestemt være op til den enkelte familie at have klare regler om den slags, i min optik.

Vi voksne ser på skærmtid som en værdifuld ressource i arbejdet og i forbindelse med efteruddannelse. Mange arbejdsopgaver kræver computere og internet og mange af de online kurser og webinarer der udbydes, er gavnlige, for det giver mulighed for faglig udvikling med efterfølgende sparring med helt andre kolleger end man er vant til, og ofte også en anden dynamik. Selvfølgelig er jeg enig i at skærmtid kan være en værdifuld ressource til læring, arbejde og social interaktion, men det er vigtigt at finde en balance. Nøgleordet er - som i de fleste aspekter her i livet - balance.

For skærmtid kan også være en kilde til afslapning og underholdning. At se en god film eller deltage på de sociale medier kan give en tiltrængt pause fra hverdagens stress. Så moderat brug af skærme kan berige både børn - i en vis alder - samt voksnes liv, men det er afgørende at være opmærksom på de potentielle risici der opstår ved overdreven skærmbrug. En ide kunne være at kombinere perioder med skærmtid med aktiviteter, der fremmer fysisk aktivitet, leg og social interaktion. På den måde kan vi bedre nyde og drage fordel af teknologien, og samtidig have en sund livsstil og være i balance. I de næste sommermåneder kunne man udfordre sig selv ved at være skærmrollemodel for ens børn, men så sandelig også for en selv, ved at reducere skærmtiden og opleve hvordan man kan nyde livet, uden at være online hele tiden. Vi skal lege noget mere, vi skal være mere aktive og vi skal nyde at være sammen og være nærværende med vores venner og familie - offline.

Jeg ønsker jer en dejlig sommer.

 

 

 

 

 

bubble