Blog
nov '20
Taknemmelighed er en god vane

Taknemmelighed er en god vane

At være taknemmelig. Smag på ordet taknemmelig. Betyder det noget for dig og hvornår er du taknemmelig. Det er dejligt at være og at vise at man er taknemmelig. Det er ikke altid, at vi tænker så meget over de små ting, selvom vi godt er klar over, at det er alle de små ting der betyder meget, både for den vi er og det liv vi har. Vi er ofte der i vores mind set, at vi tager sorgerne på forskud og glemmer at glæde os over nuet. Men vi kan lære at blive bedre til at udvise taknemmelighed. Også selvom det kan virke helt uoverskueligt i disse tider, hvor vores liv er vendt op og ned.

Prøv engang at fokusere på alt det du når, frem for det, du ikke når. Hvis du skriver ned hver dag i en periode, hvad du bruger din tid på, hvad du bruger dine 24 timer på, som vi alle har at råde over, så kan jeg forsikre dig, at du generelt bliver mere tilfreds med dig selv og din dag, netop fordi du visuelt, sort på hvidt, ser alt det du reelt foretager dig på én dag! Og det er alt lige fra morgenritualer, madpakker, dit arbejde, oprydning, læsning mv. Du kan også tage en beslutning om, at fra i dag vil du have en fast rutine ind i din hverdag, som ikke skal brydes. Det kunne f.eks. være, at efter arbejde, skal du ud og gå en tur i den friske luft og reflektere over dagen - det giver ro og frisk ilt til hjernen og samtidig får du mere energi. Men hvad har det med taknemmelighed at gøre, vil nogen spørge. Du bliver simpelthen mere tilfreds med dig selv og det liv du har, hvis du vel at mærke, overholder de nye aftaler med dig selv, som du har besluttet dig for, at indføre i dit liv. Det er vejen henimod at lære at være taknemmelig.

Derudover kan du sige tak, når der er nogen der gør noget for dig, også selvom det er en lille bitte ting. Sig det lille ord højt. Det vil også betyde at den person, der gjorde noget for dig, oplever at du sætter pris på. Det kunne f.eks. være en kollega, der tager en kop kaffe med hen til dig, eller lægger et stykke chokolade ved siden af din kaffe.

Du kan også hver aften, inden du går i seng, skriver 3 ting ned fra din dag som gik godt eller fik dig til at smile. Mange ting tager vi for givet og det er en god øvelse at minde os selv om, at vi aldrig skal tage noget som helst for givet. Søg efter i din hukommelse, hvad dagen i dag bød på af episoder eller ord, der gjorde dig godt. Journalist Michael Kamber har skrevet nogle bøger om taknemmelighedens kraft, bl.a. ”3 Gode Ting”, hvor han råder til, at man fokuserer på 3 gode ting, hver eneste dag, inspireret af den amerikanske metode Three Good Things. En god reminder til os alle om, at vi skal fokusere på de gode hændelser i vores hverdag men samtidig ikke lukke øjnene for de negative. En anden fin bog er ”En Lille Bog til Mørke Dage”, som indeholder små taknemmeligheds digte, af Anja Steensig. Bøgerne giver, på hver deres måde, et fint indblik i, hvad taknemmelighed gør ved os, og der er god inspiration at hente, hvis man vil lære at træne taknemmelighed.

Det er også et faktum, ifølge sociolog Rikke Østergaard ”at når vi træner taknemmelighed, danner der sig nye forbindelser i hjernen, så vi efter et stykke tid finder mere at være taknemmelige for” Rikke Østergaard har skrevet bogen” Tak- der er altid noget at være taknemmelig for”, hvor hun forklarer, at hvis vi aktivt gør taknemmelighed til en del af vores daglige vaner, er der meget at hente. Rikke Østergaard nævner at når du er mere taknemmelig falder dit stressniveau, du får mere overskud i hverdagen og det styrker dit immunforsvar og din hukommelse. Jeg er helt enig og det kan praktiseres af og læres af alle. Det gør noget ved os, noget godt men som alt andet, kræver det træning for at blive god til det. Jeg praktiserer det selv og det giver mig rigtig meget! Jeg kan varmt anbefale bøgerne, jeg har nævnt her og der er masser af inspiration at hente. Både for nybegyndere og mere trænede ;-)

I USA fejrer man i dag, den 4.torsdag i november, Thanksgiving. Normalt, samles familien over hele landet fra nær og fjern. Thanksgiving anses af mange amerikanere, som den største og mest højtidelige højtid i USA og de fejrer den ofte med, at de sammen forbereder det traditionsrige Thanksgiving måltid, Kalkun med masser af forskelligt tilbehør og efterfølgende varm applepie. Oprindeligt var det en takkefest til alle, som havde hjulpet med at høsten kom i hus. 

En stor TAK til dig fordi du læste med!

 

bubble