Blog
jul '21
Venskaber

Venskaber

Så er det juli måned. En sommer måned vi har ventet rigtig længe på. April og maj var ikke fantastiske vejrmæssigt men juni var en vidunderlig sommer måned, som vi kan se tilbage på og glæde os over.

De glade studenter kørte rundt imens de sang og var totalt lykkelige over, at de var færdige med eksamen men bestemt også - og nok allermest,- glædede de sig over, at kunne få lov til at køre rundt sammen med alle fra deres klasse. Ingen mundbind men masser af sprit havde de med i de åbne lastbiler ;) Dejligt.

 Jeg har talt med en del unge gennem de sidste mange måneder. De er nærmest gået igennem en transformation, hvormed jeg mener at de har oplevet at være udelukket fra alt socialt også fysisk skolegang, være frustrerede og bange, til at stå, hvor de gør nu, hvor de generelt føler sig ovenud lykkelige og totalt lettede over, at være, hvor de er i dag. At de har fundet deres ståsted er for meget sagt men de har rykket sig henimod det, der var lyset for enden af tunnelen i pandemien, frihed, åbenhed og fysisk nærvær. En del har også været betænkelige og nervøse for, hvad der nu skal ske, i og med at samfundet åbner og de muligheder, der ikke har været indenfor rækkevidde også i mental forstand, i en meget lang periode, nu er er blevet mere realistiske. Nogle har haft høje positive forventninger kombineret med en pludselig voldsom mental barriere over, hvad der skal ske i fremtiden, samtidig med at man rent faktisk nu kan handle på netop de positive forventninger man havde, men er lidt forvirrede og for nogens vedkommende, decideret angstprovokerende, at skulle tage stilling til næste fase i livet.

 Det har været svært for mange at skulle overvinde igen at komme ud blandt vennerne og lærerne fordi dagligdagen har været så fokuseret på online undervisning. Mange fortalte mig, at de stod direkte ud af sengen og modtog undervisning dog uden kameraet tændt ;) At der blev ændret på dette efter lidt efterrationalisering hos de fleste, var jeg ikke så overrasket over, netop fordi vi i vores samtaler berørte vigtigheden i, at det drejer sig om i at være både mentalt og fysisk parat i livet og ikke kun, når man modtager undervisning.

Men de har klaret sig rigtig flot og jeg er så stolt over de unge mennesker jeg har talt med. Og bestemt også mange af dem jeg har læst om i medierne, som ikke troede, at de kom igennem dette her. Men det gjorde de og et stort tillykke.

 Venskaber og deres betydning, har været meget oppe i samtalerne, jeg har haft, både blandt unge og ældre. Der er blevet skabt en anden form for venskaber under den nedlukning vi har haft. Venskaber der har været præget af helt anderledes nærvær og ømhed. Som om man har været mere villige til at åbne op for andre typer af mennesker, end dem man plejede at omgås og har lært hvor vigtigt det er, at vi ikke dømmer på forhånd Der er blevet indgået et indre kompromis for, hvilke grænser vi kan tillade os at sætte for andre menneskers udfoldelse og værdisæt, der skal passe ind i ens eget. Mange er blevet mere ihærdige med at gøre noget for andre, fordi de vil og fordi de har lyst til det. De fleste ved godt at en god relation, en god ven eller veninde er guld værd og det skal vi passe godt på! En god ven svigter dig ikke!

 Når man har knyttet mange venskaber gennem livet og de fleste af dem er intakte, så har det oftest noget med passion, interesse empati og lyst at gøre. Lyst til at være noget for et andet menneske og være der for det menneske i både gode og dårlige tider og kunne mærke, hvornår det menneske har brug for dig og så bare troppe op og være tilstede. Vi taler aldrig om millimeter demokrati i venskaber eller gode parforhold, her er det andre ting, der hersker og er essentielle.Har man en ven man har haft fra sin barndom eller ungdom er det ret specielt og er man heldig kan man beholde denne ven gennem livet men nogle gange vokser man fra hinanden og det er også helt fint, for sådan er livet også.

I et venskab er det også vigtigt ikke at blive drænet for energi, når man er sammen. Der skal være rumlighed, tryghed og sandhed. Venskaber står virkelig model til meget og nogle gange mere end et parforhold. Vi er rigtig privilegerede, når vi har gode venner og veninder. En god ven og en god veninde har du for livet. En livs veninde er et meget smukt ord. Det har en snert af kærlig kant over sig fordi en god veninde tør sige både til og fra! Det er derfor man udvikler sig sammen, når man har en livsveninde og derfor nogle ikke tåler mosten og derfor går man hver til sit.

Spørg dig selv om du er en god ven eller veninde og hvad synes du, det vil sige, at være en god ven eller veninde. Vi er forskellige og har derfor også forskellig opfattelser af, hvad der er vigtigt i en sådan relation. Men generelt er en god veninde eller en god ven, en der altid er der for en, en der vil dele sorger og glæder, en der kan rumme dig og dine vaner, en man kan grine og græde sammen med, en man kan tage på weekend, i sommerhus eller på storby ferie med, en man kan lave ingenting med og føle sig forbundne.

Venskaber og relationer er en uvurderlig og for mig uundværlig del af mit liv og den jeg er. Nogle forsvinder nogle bliver hængende, fordi vi udvikler os forskelligt. Som kultursociolog, foredragsholder og forfatter, Emilia van Hauen udtrykker det I Jyllands-Posten den 18/7: ” Menneskets grundstof er relationer. Det er blevet bevist i utallige sociale studier, og derfor vores vigtigste opgave at sørge for at samle på i vores liv” Det er så sandt som der er sagt, synes jeg.

Fortsat rigtig god sommer.

 

 

bubble