Blog
jan '21
Mental trivsel og sundhed er vigtigt for os alle

Mental trivsel og sundhed er vigtigt for os alle

Vi har altid vidst at der er mange der har mentale udfordringer af den ene eller den anden slags. Men i det sidste 3-4 måneder er vi blevet endnu meget mere opmærksomme på, hvor stort et problem det rent faktisk er for flere og flere, uanset alder. 21 årige Elias fortalte i P1 Morgen i sidste uge, hvordan han har det i disse Corona tider. Han udtalte at han føler sig meget isoleret og til tider ensom fordi han arbejder og studerer derhjemme. Han ved at han deler denne hverdag med tusindvis af andre unge men det gør det ikke mindre vigtigt at han har det sådan og også føler sig ensom og til tider stresset. Han er begyndt at tvivle på sig selv og så føler han ikke, at han er god nok eller at han slår til eller at han producerer nok. Elias skriver også digte og det sætter gang i tasterne, når han skal beskrive emner som ensomhed og hvordan hans isolerede verden tager sig ud. Han har en god ven som han går tur med og ja de holder behørig afstand og det er også helt fint, som han siger. Men han ønsker, som alle vi andre at vi snart må færdes flere sammen og leve vores liv fuldt ud. I løbet af interviewet opfordrer en af studieværterne ham til at finde et af hans digte, som han har lyst til at læse op i radioen. Elias vælger, ”Ali, er du ok?” Et digt der beskriver en ven, som han ikke har hørt fra længe og de utallige spørgsmål, der knytter sig til, hvor Ali kan være henne, hvorfor han ikke har henvendt sig til ham og hvad der kan være sket. Og Elias slutter sit digt af med, at Ali ved at han altid har en ven og at denne ven altid vil være der og være klar til at lytte og støtte. Det berørte mig da Elias læste digtet højt. Han gjorde det smukt med en stille og fin ømhed i stemmen men samtidig fornemmede jeg også den frygt, der var i Elias’ stemme. For helt uden tvivl kender Elias præcis en som Ali, som er derude, som har brug for hjælp og som han gerne vil hjælpe. Men det er samtidig et opråb til os alle, at vi skal være meget obs. på dem vi kender, børn, unge, ældre, kolleger og venner og spørge til deres trivsel og høre hvordan de har det. Jeg ved, at jeg har nævnt tidligere, hvor vigtigt det er at ringe eller skrive til dem vi ikke ser så ofte pga. den nuværende situation med Covid-19. Men vi kan alle gøre en forskel og måske rammer du lige den person i dag, der har så meget brug for at mærke, at der er en der tænker på hende eller ham. Og det får mig videre til vores mentale trivsel.

Mental trivsel og mental sundhed er meget vigtigt for os alle. Ikke bare nu men generelt. Der er dog kommet ekstra meget fokus på vores humør og trivsel i medierne det sidste halve år og ret meget i forbindelse med Coronaen og dens mutationer. Så i sidste uge besluttede jeg mig sammen med 149 andre coaches, at dedikere mig til at gøre en ekstra indsats for at flere og flere får det bedre mentalt i deres hverdag. I den forbindelse har jeg nogle ”leveregler”, som jeg synes virker rigtig godt for mig og jeg ved at de også virker godt for mange andre. De giver mig god energi og en dejlig følelse af overskud og det gør at mine dage, for det meste er positive. Der skal ikke herske tvivl om at jeg også har mindre positive dage, selvfølgelig har jeg det, men jeg kommer altid videre.

En del forskning indenfor mental og fysisk trivsel og sundhed viser at bevægelse og motion øger vores skarphed og vores velvære gerne kombineret med sund kost. Og det har den bonus at vi får mere overskud og vores tanker og mind set bliver mere positivt og vi får det derfor meget bedre med os selv. Derfor er det ofte noget jeg deler med mine klienter i mine samtaler og de fleste har givet mig den feedback at mine leveregler rent faktisk har en god effekt. Og derfor kan jeg med stor begejstring og overbevisning også dele dem her, også selvom I sikkert har læst dem før.

En dygtig og skøn formidler af sund livsstil er overlæge og professor Bente Klarlund, som jeg har været så privilegeret at møde. Bente Klarlund er en inspirerende og humoristisk foredragsholder, og når vi igen kan mødes i større forsamlinger, er jeg klar til et nyt foredrag med Bente Klarlund. Hun har skrevet flere bøger om sundhed og motion, bl.a. ”Gå-bogen”, ”Alt om Sundhed”, ”Sandheden om sundhed” og den sidste på stammen, ”Yngre med Årene”. Generelt er der ingen løftet pegefinger, hverken i bøgerne eller i hendes foredrag!  

 

”Leveregler” til inspiration:

Gå en tur i den friske luft hver dag. Det er sundt for både krop og sind.

Få en god nats søvn, det er rigtig vigtigt både for det fysiske og det mentale helbred.

Få struktur i din hverdag ved at ha’ en enkelt plan på 3-4 punkter, du skal nå hver dag.

Spis godt og sundt, det give både dig og din hjerne energi. Og så kan du evt. nyde et stykke chokolade eller lidt andet sødt, senere på dagen - det giver også energi og er lidt hyggeligt :)

Dyrk dine relationer, ring eller skriv til dine venner og familie for øjeblikket kan vi jo ikke mødes så mange. Du kan evt. aftale at mødes med en veninde til en walk & talk med afstand ;) Det giver frisk og dejlig energi og så er det hyggeligt at mødes.

Gør noget godt for andre ved at hjælpe med f.eks. indkøb eller gå en tur med naboens hund.

Prøv at holde fokus på de ting, der er positive for dig og som får dig til at smile. Det kan være nogle af de allerede nævnte ting men også at læse en bog, at lytte til musik, at dyrke yoga. Hvad du gør er for så vidt lige meget men det vigtige her er, at du fylder dig selv op af det er er godt for dig og bonus er her at du får flere positive tanker, så der er mindre plads til de negative.

Sidst men ikke mindst, vær taknemmelig over for dig selv og andre og vis det :)

 

 

 

 

 

 

 

 

bubble