Blog
okt '21
Overtænkning

Overtænkning

Efteråret er her med sol, vind og blæst tilsat regn og smukt er det, også selvom det er rigtig vådt indimellem. Men har vi kontrol over vejret? NEJ! Kan vi gøre noget ved det? NEJ! Jamen så må vi lære, at få det bedste ud af det alligevel.

Disse to meget enkle og simple spørgsmål kan stilles i mange forskellige situationer. Når outcome er, at du eller jeg alligevel intet kan gøre for at f.eks. ændre, hvordan vejret er eller bliver, endda uanset hvor meget vi holder fokus på det eller koncentrerer os om at ændre det, eller andre lignende situationer, vi ikke kan kontrollere fordi det ikke kan lade sig gøre, så skal vi lære at komme videre, og ikke dvæle ved sådanne tanker. Og det skal vi gøre for både vores egen skyld og fordi vi gerne vil ændre på den tilstand vi er i.  Hvis vi tænker for meget over tingene, kan det give sig udslag i overtænkning og bekymringer og det er ikke særlig rart. Så kommer vores hjerne på overarbejde og selvom hjernen er fænomenal og hungrer efter at blive brugt, så er det ikke alt den skal bruge energi på!

Et andet meget almindeligt overtænknings eksempel er; hvad mon de andre tænker eller siger om mig? Igen bruger man alt for meget god energi og krudt på at forestille sig diverse scenarier om, hvad andre siger og tænker om en, og igen stiller jeg spørgsmålet; Kan du gøre noget ved det? Svaret er igen det samme.

NEJ, og det er helt sikkert, at alle taler om alle, du taler om en veninde og din veninde taler om dig MEN det er ikke nødvendigvis negativt, det der bliver sagt. Hvorfor skal vi altid tro det. Hvor mange gange har vi ikke set spøgelser og troet og brugt tid på, ”hvad nu hvis” scenariet og når dagen er omme, finder man ud af, at det bare var ens eget opspind. Og tænk engang, hvor meget tid, du så har brugt på måske at være ked af det eller frygte noget, fordi du ikke kunne lade være. Det er ikke altid så nemt at slippe tankerne. For de er næsten blevet en del af det trygge og komfortable vakuum, nogle befinder sig i, og så kan det være svært at give slip, for hvad sker der så? Så kommer man ud af sin komfortzone og så skal man til at agere anderledes og kan jeg nu det osv. osv. Men tankerne kan spolere nattesøvnen og dagsrytmen og det er usundt både mentalt og fysisk. Så har du tendens til overtænkning, så prøv at gøre det modsatte af det du plejer. Hvis du plejer at sidde med din mobil og tjekker diverse sociale medier, imens du har din overtænkning i gang, så gør noget andet denne gang. Læg din telefon fra dig og gå ind i et andet rum. Gå udenfor eller klæd dig på og kom udenfor. Prøv at foretage dig et eller andet men kom væk fra det fysiske sted, du befinder dig lige nu. Bevæg dig, og jeg har nævnt det før, men fysisk bevægelse kan noget. Man kommer til at tænke på noget andet og koncentrerer sig også anderledes. Det kan læres også selvom det tager tid og kan være uoverskueligt i begyndelsen. Men når man lærer at slippe og at acceptere at nogle ting/tanker er som de er, så får man meget mere energi. Og at du bevæger dig fra et sted til et andet gør virkelig en forskel. Og så gør også dit liv mere nærværende og lidt lettere, når du først kommer i gang.

bubble