Blog
dec '19
Vil du lyse op i december?

Vil du lyse op i december?

Så blev det december og i de sidste uger eller mere, er jeg blevet mødt med kaskader af lyskæder med lysdioder i alskens udformning. Små, store, runde, hjerteformede, blinkende, firkantede, aflange og ovale. Det er både smukt og hyggeligt med alt det lys og det tager sig helt klart mest vidunderligt ud, sidst på dagen eller om aftenen. Kontrasten med alt det lys i mørket, giver en følelse af tryghed, glæde og varme men samtidig også en følelse af, at der er en form for magi i luften. Jeg bliver helt tryllebundet af alt det lys. Skønt og magisk. Det giver overskud, en stoisk ro og samtidig en dyb taknemmelighed for, at være her og være tilstede i livet. Og så reflekterer jeg over, at vi er forpligtet til, at få mest muligt ud af livet, imens vi er her.

Det kan virke lidt overdrevet og højt ragende, at komme med sådan en konstatering men faktum er, at vi ved hvor stor en effekt lyset har på vores humør og derfor også på vores adfærd. Det er derfor essentielt, at vi husker os selv på, at årstiden med de mere mørke og for nogle, ligefrem dystre måneder, er her nu og slipper ikke lige grebet, de næste 4 måneder. MEN vi kan gøre vores til, at de måneder bliver lysere og mildere for os, at være i. Vi kan dyrke lyset, både i os selv samt indenfor og ude - og bare lukke lyset ind. Tænd stearinlys i køkkenet, i stuen i gangen – på badeværelset. Alle de steder du har lyst. Er du mere til LED lys, så brug dem. Men lys op. Spred lys og glæde og varme både for din egen og dine omgivelsers skyld. Det gælder ikke kun i december men i de måneder, hvor der ikke er så mange lyse timer i døgnet. Skab dem selv og start allerede i dag. Der er også en grund til, at vi bruger udtrykket, - ”der er lys for enden af tunnelen”, når vi går noget ubehageligt eller hårdt igennem men ved, at det bliver bedre med tiden. Lys gavner os alle og det er en helt grundlæggende forudsætning for, at vi kan leve på vores planet!

Når vi taler om december er julen lyspunktet i den måned. Men mange synes, at julen kan være vanskelig at komme igennem og har svært ved at sige det til deres nærmeste, fordi de ikke ønsker at ødelægge stemningen. Det er meget få, der elsker ALT vedrørende julen men de fleste har et eller andet, de godt kan lide ved julen. Men sådan er det for os alle sammen, resten af året. Noget synes vi meget mere om og noget synes vi meget mindre om. Hvis du har lyst til, at forsøge at blive lidt mere venlig stemt eller dus med julen i år, kunne du f.eks. lave en liste over de ting du elsker ved julen og en anden liste over de ting, du rent faktisk gør. Hvis det er nødvendigt, så tilpas listen!

Et eksempel kunne være at, du er vild med, at bage dine mormors brunkager og helt efter hendes opskrift. Du hygger dig også med at lave en stor adventskrans til køkkenet, og den sidste tradition, du holder i hævd er, at du hænger en mistelten op, så der kan kysses lidt ekstra. Disse tre traditioner er alle hyggelige og overkommelige og gør dig i godt humør og du har altid elsket disse ting ved julen. Du tænker måske tilbage på alle de gode minder du har, og du bliver fyldt af varme og glæde og en dejlig ro. Men hvis de ting du så rent faktisk gør, IKKE helt stemmer overens med det du hygger dig med, - så stop. Gør mindre af det du ikke kan li’ og mere af det du kan li’, netop for at få en god jul, både for din egen og din families skyld.

Forventningsafstem med din partner og din familie, hvad I har lyst til, hvem I skal besøge, hvornår I pynter op og hvor og hvornår I henter juletræet. Med mindre I har et af plastik, så skal det jo bare hentes frem og støves af. Nogen vælger et plastiktræ pga. klimaet og andre fordi et rigtigt træ, taber en del nåle, når det kommer indenfor! Men hvorom alting er. Gør december og julen til noget I er fælles om. Vi skal alle yde før vi kan nyde, ikke? OG det skønne er jo netop, at ved at være fælles om noget og at vi hver især byder ind med det vi er gode til og ovenikøbet er vilde med at gøre, så bliver december og julen noget mageløst. Noget vi skaber helt som vi ønsker, i stedet for, bare endnu en jul, fordi det nu engang er jul, én gang om året. Kan du se forskellen. Når vi er tilfredse og har overskud, og gør det vi kan li’ at gøre, så giver vi næsten alt hvad vi har og det smitter af på andre – dine nærmeste. Tilfredshed er den største rigdom. Det giver en fantastisk følelse indeni, at være tilfreds. Og det er vi selv med til, at få frem i lyset.

Det bedste du kan give nogen er opmærksomhed også her i december. Rigtig dejlig december og god jul til alle.

 

 

 

bubble